Як вибратися з сніжно-крижаного полону: ланцюжки та браслети - в допомогу

03/11/2019

На вкритих льодом і засніжених дорогах впоратися з керуванням транспортного засобу непросто, незважаючи на досвід водіння і продуктивність «залізного коня». Навіть шиповані покришки не завжди справляються з цим завданням. Як підвищити прохідність авто в екстремальних умовах - за містом і на бездоріжжі? Спробуємо розібратися.

Ланцюги протиковзання: максимальна ефективність і міцне зчеплення

Колісні аксесуари являють собою знімний проектор, який здатний поліпшити якість зчеплення з засніженими і покритими льодом дорожніми полотнами. Плетіння виготовляються з металевих або армованих пластикових елементів. Перші називаються жорсткими. Вони використовуються переважно для руху по обмерзлих трасах і подолання підйомів. Максимальна швидкість їзди з такими аксесуарами - 40 км / год.

М'які ланцюга, виготовлені з армованих пластикових плетінь, призначені для руху по сніговій каші. Вони також демонструють відмінні показники в умовах не сильно зледенілих трас. Такі вироби оснащуються гумовими ґрунтозацепами, що підвищують тягово-зчіпні властивості і прохідність. М'які ланцюга дозволяють розвивати швидкість до 70 км / год.

Для їзди по бездоріжжю краще використовувати жорсткі конструкції. Якщо планується поїздка по рівній ґрунтованої дорозі з не сильним обмерзанням і сніжною кашею, вибирайте м'які ланцюги. Вони також менше стирають протектор.

При використанні даних аксесуарів слід дотримуватися ряду рекомендацій:

  • ланцюга надягають заздалегідь, на рівній ділянці, до того, як колеса почнуть ковзати по вкритій льодом трасі або потонуть в снігу;
  • при використанні обплітаючих шини елементів заборонено буксувати. В такому випадку зацепні аксесуари врізаються в покриття, і транспорт сідає намертво;
  • перед першим досвідом надягання ланцюгів в екстремальних умовах рекомендується попрактикуватися;
  • для новачка, який відправляється за місто в зимовий сезон, не обов'язково використовувати всі 4 аксесуара. Досить комплекту з 2 елементів на провідну вісь транспортного засобу.

Процес надягання аксесуарів нескладний. Ланцюги розкладаються перед транспортним засобом. Важливо: замки слід залишити з зовнішньої сторони, а гачок заднього троса - з внутрішньої. На авто слід заїхати в «капкан», щоб залишилося не більше 30 см до їх кінця. Аксесуар надягається на колесо, фіксується гачком з внутрішньої сторони. Ланцюги розправляються по всьому діаметру. На фінальному етапі слід зачепити замок зовнішнього троса. Після обкатки (до 50 метрів) ланцюг підтягується.

Браслети проти ковзання - надійні і прості в установці

Бандажі або манжети - спрощений варіант. Вони складаються з двох частин. Перша - металевий ланцюг. Вона накладається на колесо. Друга - капронова стрічка. Даний елемент пропускається через диски, фіксує ланцюг на протекторі і кріпиться за допомогою замка. Бандажі виготовляються переважно з армованого пластику. У продажу також представлені варіанти з грунтозацепами з гуми.

На відміну від ланцюгів, манжети можна надягати на колеса, коли автомобіль вже знаходиться на проблемній ділянці. Вони простіші в установці. Дані аксесуари використовуються для подолання коротких відрізків шляху і мало пристосовані для тривалої їзди. При постійному русі ланцюг скручується, а кріплення стирається. За якістю зчеплення вони поступаються ланцюгах, але вибратися з ями з такими виробами цілком реально.

Навіть при наявності одного з комплектів аксесуарів проти ковзання, вирушаючи в поїздку по ґрунтових дорогах або путівцях, в умови бездоріжжя в зимовий сезон, подбайте, щоб у вашому розпорядженні були три важливих супутника: лопата, сокира і буксирувальний трос.

Вернуться к списку новостей