П'ять критеріїв вибору рідини в бачок омивача

26/11/2019

Вибір «незамерзайки» в систему омивання лобового скла не такий складний, як підбір масла і антифризу, але тим не менш, має свої особливості. Від чистого водійського скла безпосередньо залежить огляд на дорогу, що в свою чергу впливає на безпеку. Випари від цієї рідини неминуче потрапляють в салон, а значить, його постійно вдихають водій і пасажири. Неякісний омивач може негативно позначитися на здоров'ї, тому підходити до вибору цього продукту слід відповідально.

Найбільша проблема з вибором незамерзаючої рідини для омивача полягає в тому, що для її виготовлення виробник не зобов'язаний дотримуватися будь-яких стандартів. На відміну від інших автомобільних рідин, для яких існують спеціальні ДЕСТи, цей продукт нічим не регламентується. Тому виробники підбирають склад самостійно, включаючи в нього різні компоненти, які можуть бути небезпечними для здоров'я. При цьому закон не зобов'язує компанії вказувати склад своєї продукції на етикетці, що істотно ускладнює вибір автомобілістів. По суті, покупець не знає параметрів рідини, яку він купує, і не може переконатися в тому, що товар відповідає стандартам якості і безпеки.

Використання рідини низької якості неминуче призводить до проблем. Найпоширеніші з них:

  • Вихід з ладу системи склоомивача внаслідок замерзлої рідини. Неякісний омивач не витримує низьких температур, і перетворюється на лід. Замерзаючи, рідина розширюється і може зіпсувати бачок, насос і трубопроводи омивача.
  • Захололе лобове скло. Якщо рідина в бачку замерзла, водій не може очистити скло в дорозі, що призводить до погіршення видимості і може стати причиною аварійної ситуації. Особливо небезпечно це в темну пору, яка становить більшу частину доби взимку.
  • Пари метанолу. Ця речовина використовується для того, щоб рідина не замерзала при негативних температурах. Незважаючи на те, що постійне вдихання парів метанолу надає надзвичайно шкідливий вплив на здоров'я людини, законодавчо його використання не заборонено. Тому багато недобросовісних виробників не соромляться використовувати дешевий метанол для своєї продукції.

Для того щоб не допустити помилки при виборі засобу в систему омивача, необхідно дотримуватися кількох правил. Ось п'ять нескладних, але ефективних рекомендацій по вибору рідини:

  1. Зверніть увагу на запах. Різкий запах, що нагадує нашатирний спирт, присутній у всіх омивача. Завдяки речовині ізопропанолу, який має такий запах, рідина не замерзає взимку. Засоби з шкідливим метанолом, навпаки, не будуть так сильно пахнути, і саме відсутність запаху має насторожити споживача.
  2. Заморозьте рідину. Невелика кількість омивача можна помістити в морозильну камеру. Якщо через деякий час ви побачите лід, кристали або пластівці, це означає, що при негативних температурах рідина замерзне і завдасть шкоди вашому автомобілю.
  3. Зверніть увагу на упаковку і етикетку. Якісний товар повинен мати маркування із зазначенням точного обсягу ємності. Упаковка не повинна протікати, а назва торгової марки і товару має добре читатися.
  4. Довіряйте відомим виробникам. Світові бренди не будуть псувати свою репутацію, постачаючи на ринок неякісний продукт. Головне, щоб вам дістався оригінальний товар, а не підробка (звертайте увагу на упаковку).
  5. Інформація в чеку. При покупці перевірте дані в чеку. Найменування, обсяг і інша інформація повинна чітко збігатися з написаним на етикетці. Якщо в чеку буде невідповідність, ви не зможете пред'явити ніяких претензій продавцеві.
Вернуться к списку новостей