Чи буде ЗАЗ збирати МАЗи

16/08/2019

Уже до кінця 2019 року на Запорізькому автомобілебудівному заводі можуть розпочати складання вантажних шасі з деталей «Мінського автомобільного заводу».

Посилаючись на «Інтерфакс-Україна», про розпочаті переговори повідомляє ЦТС.

Спільне виробництво в рамках санації підприємства дозволить замістити втрачені обсяги освоєнням нових для ЗАЗу видів техніки.

Прес-секретар «УкрАВТО» Дмитро Скляренко зазначив, що з боку білоруського виробника немає заперечень стосовно використання для складання шасі деяких компонентів, вироблених безпосередньо в Україні. Самі партнери ЗАЗу, таким чином, зможуть отримати нові канали збуту власної продукції.

За його словами, причиною того, що єдине українське підприємство повного циклу практично зупинило випуск легкових автомобілів, законсервувавши окремі технологічні лінії, став неконтрольований second hand з європейських країн. Це зменшило активність на ринку нової техніки, що згубно позначилось на фінансовому стані заводу.

Виправити ситуацію можна, якщо розширити існуюче виробництво автобусів та освоїти нові види техніки. Налагодити випуск вантажного транспорту в Україні покликані перемовини з білоруським автомобільним гігантом.

Деталі проекту все ще не розголошуються.

Раніше повідомлялося, що результатом спільного проекту з Мінським заводом уже стали вантажівки для армії, які збирають у Черкасах – «Богдан-МАЗ». До цього завод випускав легкові авто.

Група інформаційної аналітики Auto-Consulting оцінила вигоди та прийшла до обнадійливих для обох сторін висновків:

  1. Зі складальними цехами в Україні МАЗ отримує можливість зміцнити позиції в аграрному секторі в ході реалізації програми компенсації сільськогосподарської техніки.
  2. ЗАЗу альянс допоможе завантажити зупинені цехи й освоїти новий сегмент техніки – вантажної.

Обсяги виробництва Запорізького автомобілебудівного заводу 2018 року скоротилися майже в 13 разів. Це всього 131 одиниця техніки. На 1,151 тис. у 2017 зібрано один легковий автомобіль. Скоротився також випуск комерційних авто: порівняно з 2017 – у 5,6 рази, що склало 85 автомобілів. Автобусів виробили 45 одиниць. Повідомляється про частковий продаж майна в Мелітополі, а також у Запоріжжі.

Вернуться к списку новостей