Антифриз: функції, властивості і поширені помилки

07/11/2019

Багато автомобілістів вважають, що найефективніші і просунуті - червоні антифризи, і змішувати дані матеріали дозволяється тільки за кольорами. Але така думка помилкова. Пропонуємо розібратися в особливостях і видах незамерзаючих рідин, а також ознайомитися з основними помилками, які стосуються використання витратних матеріалів.

Що таке антифриз: призначення, склад і властивості

Охолоджуюча рідина для двигуна - суміш з розчину етиленгліколю і пакету присадок. Вона спрямована на підтримку робочого температурного діапазону двигуна. А додаткові присадки запобігають розвитку корозії, що сприятливо позначається на експлуатаційному терміні мотора і його деталей.

Кількістю етиленгліколю визначається градус замерзання рідини. Система охолодження попереджає перегрівання двигуна. Вона ефективно поглинає тепло і виводить його надлишки назовні, пропускаючи через радіатор. Але тільки якісні засоби здатні впоратися з цим завданням, не нашкодити «серця» транспортного засобу і забезпечити його довговічну роботу.

Деякі виробники замість етиленгліколю використовують гліцерин і метанол. Дані речовини не можуть нормально циркулювати в системі. Спирт починає кипіти при температурі в 65 градусів. Коли показник досягає 95 °, він повністю випаровується.

Метанол закипає не тільки від температури. Це може статися під впливом вібрацій. Залишившись без одного з головних компонентів, який також виконує роль розчинника, рідина густіє, перевантажує помпу, негативно позначається на експлуатаційному ресурсі підшипників, скорочуючи їх ресурс, а також провокує вихід з ладу інших елементів вузла. Антифриз на основі етиленгліколю не випаровується при робочій температурі двигуна. Він закипає при 105-110 градусах.

Омани про антифризі

Щоб вибрати охолоджуючу рідину для свого авто, рекомендуємо ознайомитися з основними помилками про даний засобі. Поширені міфи:

  • ТОСОЛ - синій, антифриз - жовтий. Перший - це марка радянського кошти, яке було створено в 60-х роках. А антифриз - загальна назва всіх типів охолоджуючих рідин, незалежно від кольору;
  • червоне засіб - нове і просунуте. У 2000-х дійсно з'явився такий фольксвагенскій антифриз. Насправді червона незамерзайка - результат додавання звичайного барвника. Сьогодні в такому кольорі можна купити класичний ТОСОЛ, якісні засоби від провідних виробників і дешеві підробки;
  • склади одного відтінку можна змішувати. Виробники не рекомендують комбінувати речовини різних марок, незалежно від кольору. Кожен творець використовує свій пакет присадок, які можуть взаємодіяти між собою, знижуючи ефективність рідин і провокуючи несправності деталей двигуна;
  • все - з однієї бочки. Антифризи розрізняються складом. Чим дорожче засіб, тим більша ймовірність того, що в його формулі використовувався етиленгліколь, а не гліцерин з метанолом;
  • рідини універсальні для всіх авто. Кожен виробник рекомендує використовувати для своїх моделей авто речовини з певними складами. Застосування засобу, який не відповідає «рецептурою», зведе весь захист двигуна до нуля. Наприклад, для німецьких авто під забороною фосфати, які активно використовуються в якості інгібіторів у «корейців», а «японці» уразливі до нітратів.

Відповідь на питання, який антифриз вибрати для свого авто, слід шукати не в магазині, а в керівництві по експлуатації транспортного засобу. Визначтеся з маркою і типом засобу, а також зі списком допустимих замінників. У деяких випадках знайти потрібний варіант з першого разу - непросте завдання. І намагайтеся не економити. Купуйте продукцію в перевірених місцях і у надійних постачальників оригінальних товарів.

Вернуться к списку новостей